Šta je partnersko nasilje?

NE POSTAJE BOLJE, POSTAJE GORE!!!

Fizičko nasilje predstavlja sve radnje primene fizičke sile, počevši od jačeg stiska, drmusanja, gurkanja i ćuškanja, pa sve do nanošenja ozbiljnih povreda i, u najgorem slučaju ubistvo. Pretnja fizičkim nasiljem, ili podsećanje na fizičko nasilje koje se ranije dogodilo, predstavlja takođe nasilje koje zastrašuje, nanosi bol i patnju. Nasilje počinje od malih postupaka. To ne znači da je bezopasno. Sva iskustva pokazuju da se nasilje vremenom pogoršava i da postaje učestalije. Nasilje ne nestaje samo od sebe. Važno je to shvatiti ozbiljno i učiniti nešto povodom toga. Potreban je ozbiljan rad na prevladavanju i u tom smislu počiniocima nasilja je neophodna pomoć.

Većina počinilaca nasilja smatra da nemaju nikakav problem, veruju da je partnerka odgovorna za nasilje — ona je ta koja predstavlja problem. Da bi nasilničko ponašanje prestalo počinilac nasilja mora biti voljan da postane svestan svog ponašanja. Za nasilničko ponašanje isključivo je odgovoran počinilac nasilja.

Psihičko nasilje je često manje upadljivo, pri čemu je podjednako destruktivno i bolno. Psihičko nasilje čine radnje koje zastrašuju, ponižavaju, kontrolišu ili primoravaju partnerku da se oseća uplašeno ili manje vredno. Pretnje, omalovažavajuće i ponižavajuće reči su načini nametanja svoje volje partnerki odnosno upravljanje partnerkinom voljom.

Neki muškarci svoje lične probleme i frustracije ne rešavaju, već su nasilni prema svojim voljenima. 10–20% odraslih muškaraca su nasilni prema svojim partnerkama.